Linda Heijmans

Hypotheekadviseur

T. 0162-521297 E. l.heijmans@verbrugge.com
Afspraak maken

8 tips voor een lagere hypotheekrente

Onze hypotheekadviseurs krijgen regelmatig de vraag: ‘Hoe kan ik optimaal profiteren van de laagste rentestand?’ Er zijn meerdere mogelijkheden om de hypotheekrente te verlagen. Een overzicht met 8 handige tips:

1. Van geldverstrekker veranderen
Een tip die het meest voor de hand ligt, is het veranderen van geldverstrekker. Bij oversluiten kun je (opnieuw) voor de goedkoopste aanbieder in de markt kiezen. De laatste jaren zijn er diverse nieuwe geldverstrekker bijgekomen die de gevestigde partijen uitdagen. Deze relatief onbekende hypotheekaanbieder winnen aan populariteit met een lage hypotheekrente en aantrekkelijk voorwaarden.

2. Hypotheek aflossingsvrij houden of starten met aflossen?
Sluit je een hypotheek van vóór 2013 over, dan kun je je aflossingsvrije hypotheek onder voorwaarden meenemen. Kies je echter bij oversluiten voor een hypotheekvorm waarbij wordt afgelost (annuïtair of lineair), dan is de rente vaak net wat lager. Banken rekenen namelijk een renteopslag bij aflossingsvrij. Tevens verlaag je zo het risico op een restschuld.

3. Rentevastperiode aanpassen
Met de lage hypotheekrente van dit moment zijn de verschillen tussen de rentevastperiodes kleiner geworden. Tussen de hypotheekrente 10 jaar vast en de hypotheekrente 20 jaar vast is renteverschil nog maar enkele tienden. Door oversluiten kun je de lage rente van dit moment lang vastleggen. Dit moet uiteraard wel bij je situatie passen.

4. NHG toevoegen
Met een NHG-hypotheek kom je bij een aantal geldverstrekkers in aanmerking voor rentekorting. In 2020 ligt de grens voor een NHG-hypotheek bij een woningwaarde van 310.000 euro. Dit kan reden zijn om de hypotheek over te sluiten en direct NHG toe te voegen. Naast extra zekerheid en rentekorting, kunnen onder andere ouderen, flexwerkers en ondernemers eerder een hypotheek krijgen.

5. Andere aflosvorm voor huidige hypotheek
Je kunt je huidige hypotheekvorm wijzigen en gaan aflossen. Zo kom je in aanmerking voor rentekorting. Voor een interne omzetting betaal je geen boeterente, mits je bij dezelfde geldvertrekker blijft en de hypotheek voortzet voor de resterende rentevastperiode. Dit is ook het moment om naar een alternatief voor de spaarhypotheek te kijken. Bij een spaarhypotheek profiteer je minder van de lagere hypotheekrente, omdat de spaarvergoeding gekoppeld is aan de hypotheekrente. Gaat de rente omlaag, dan stijgt je premie. De mogelijkheden hiertoe zijn recent groter geworden.

6. Woning kopen met de huidige lage hypotheekrente
Oversluiten te duur? Ga verhuizen! Dit is misschien een vreemd advies. Ben je echter toe aan een nieuwe stap in je leven, dan is verhuizen dé manier om ook je hypotheekrente te verlagen. Bij de aankoop van een woning kun je namelijk boetevrij overstappen naar een lagere rente. Nieuwsgierig naar je mogelijkheden bij verhuizen?

Maak vrijblijvend een berekening.

7. Rentemiddeling
Inmiddels biedt een meerderheid van de banken rentemiddeling aan. Bij rentemiddeling vraag je aan de bank om je hypotheekrente te middelen met het huidige tarief in de markt. Omdat dit een simpele administratieve handeling is, zijn de kosten voor rentemiddeling lager dan bij oversluiten. Je hebt echter niet de mogelijkheid om de hypotheek te wijzigen, waardoor de besparing vaak minder groot is. Daarnaast betaal je dezelfde boeterente. Deze wordt echter verrekend in de nieuwe hypotheekrente.

8. Een lagere risico klasse
Een lagere hypotheek in verhouding tot de woningwaarde betekent minder risico voor de bank. Kom je in een lagere risicoklasse, dan gaat je hypotheekrente omlaag. Deze klassen worden uitgedrukt in een percentage (hypotheeksom in verhouding tot de woningwaarde), zie bijvoorbeeld de hypotheekrente op de website van SNS. Om in een lagere risicoklasse te komen kunt je de hypotheek verlagen. Bij de meeste geldverstrekkers mag je tot een bepaald percentage (10% – 20%) boetevrij extra aflossen. Daarbij is voor veel huizenbezitters de woningwaarde gestegen. Middels de WOZ-waarde of een taxatie kun je dit aantonen. Niet alle hypotheekverstrekkers passen de hypotheekrente automatisch aan naar een lagere risicoklassen.

Meer details weten? Onze hypotheekadviseurs leggen het graag aan je uit.